Midilli - Lesvos

Ege Denizi Balıklarındır!

Midilli’yi biz Midilli olarak biliriz ama asıl adı Lesvos (Lesbos diye okunur)’dur. Adanın Mitillini kenti, ki en büyük kentidir, Türkiye’ye en yakın yer olduğu için biz Türkler de adayı Midilli olarak bellemişizdir.

Adaya 23 Nisan’da gittik, sezon henüz açılmamış, işletmelerin yarıya yakını kapalı. Avrupa turistlerinin adaya gelişi 1 Mayıs’la birlikte başladığı için sezon başlangıcının Mayıs olduğu söylendi. Nisanda geceleri biraz üşüyebilirsiniz. Sıcaklık bakımından Mayıs daha iyi olabilir.



En sonda söyleyeceğim şeyi en başta söyleyeyim: 12 Adanın Yunanlıların elinde kalmış olmasına sevineceksiniz. Daha önceki Thassos Adası ziyaretimizde de benzer sonuca ulaşmıştık, burada bunu teyit ettik. Ada, doğanın en vahşi yaratığı insanoğlunun tahrip edici etkisine maruz kalmamış, Mitillini hariç kötü yapılaşma örnekleri mevcut değil, eskilerin Ege sahil kasabalarını andırıyor. Biz günümüzde tek bir güzel Ege kasabası görebilmek için turizmleştirilmiş, özel olarak canlandırılmış Alaçatı veya Şirince derken ve aklımıza başka bir yer gelmezken ve buralara parayı gömerken, Midilli’nin kasabaları turizmleşmeden bize canlı canlı Ege kasabalarını sunuyor. Özellikle Molivos ve diğer kuzey kasabaları günlük hayatıyla size Ege keyfi yaşatacak yerler. Ancak yaza kalmamanız gerekir; kalabalıklar arasında ve yaz sıcağında aynı zevki alabileceğinizi sanmıyorum. Yazın deniz tatili için Adanın güney kasabalarını tercih edebilirsiniz, iyi plajlar güney batıdaymış. Plajlar konusunda bir tecrübemiz yok.

Adanın kuzey kısmı, Molivos bölgesinin bitki örtüsü olabildiğine yeşil. İlkbaharın doğada yarattığı çılgınlığa bu bölgede tanıklık etmek çok güzeldi.

Konakladığımız yer Petra, Molivos’a yakın bir kasaba (araç ile 5-10 dakika). Deniz tatili için de birebir. Konaklayacağınız otel muhtemelen deniz kıyısında ya da bir sokak geride olacaktır. Petra’yı tarihi yapıları olmayan küçük bir kasaba olarak düşünün. Molivos’ta kalacaksanız, gördüğümüz konum itibariyle güzel bir pansiyon vardı: Marina’s House. Tel: +30 22530 71470


Petra’da Kantina Snack Bar gayet güzel vakit geçirebileceğiniz bir mekan; yemek içinse önereceğimiz mekan Thalassa Restaurant.

Molivos eski dokusu korunmuş, taş yapı evlerin olduğu turistik bir merkez. Çok güzel cafe ve restoranları var. Canlı müzikli bir yunan gecesi için iyi bir adres: Hamam. Her akşam canlı müzik yok. Rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

Skala Skamnia çok küçük ve güzel bir balıkçı kasabası. İki ya da üç restoranı var. Bir öğle ya da akşam yemeği buraya ayrılabilir.


Ada’da araba kiralamanız şart, toplu taşıma yok. Adanın kuzeyinde Molivos Mantamados arası köyleri dolaştık, köy kahvelerinde kahvelerimizi içtik. Misafirperverlikleri, sıcaklıkları beni benden aldı. Molivos Mitillini dönüş yolunda Agiassos’a uğradık; vaktiniz bolsa uğrayın, yoksa çok da matah bi yer değil, tur otobüslerinin rotalarında olduğu için turist kalabalıkları mevcut.


Midilli’ye gidiş gelişte en önemli problem gümrük kapılarındaki organizasyon eksiklikleri ve kalabalık ile feribotların Üsküdar Beşiktaş tekneleri ayarında olması. Gidiş geliş yorucu oluyor. Eğer akşam 6’da Adadan ayrılırsanız İstanbul’a dönüşte epey bitap düşmüş olabilirsiniz. Sabah feribotuyla dönmek, kalabalıklara takılmamak için daha iyi bir tercih olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Hiçbir şey yapmamanın tatlılığı”/Güney İtalya

Güney Fransa, Cannes, Nice, Monte Carlo

Den Haag, The Hague, Lahey veya her neyse!